KritesOnLine
 
 
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
Μνημείο στο Γολγοθά

Ένα λιτό και απέρριτο μνημείο, προς τιμήν των 2.800 περίπου Κρητικών και άλλων Ελλήνων που εκτελέστηκαν στο “Γολγοθά” από
τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα στην Αγιά.
Αίτημα των συγγενών των εκτελεσθέντων της τοπικής κοινωνίας, που υλοποιήθηκε από την προηγούμενη νομαρχιακή αρχή, εγκαινιάστηκε χθες με τον καλύτερο τρόπο.
Κεντρικός ομιλήτής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γιώργος Κατσανεβάκης. Μιλώντας άνευ κειμένου, ο πρώην νομάρχης αναφέρθηκε στις αξίες με τις οποίες ήταν οπλισμένοι όλοι όσοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με το εκτελεστικό απόσπασμα, τονίζοντας πως “η νεότερη Ευρώπη αρχίζει την ιστορία της από αυτόν εδώ τον τόπο. Γιατί η  θυσία των 2.800 αγωνιστών-πατριωτών έδωσε την ελπίδα στους ευρωπαϊκούς λαούς ότι μπορούν να αναστρέψουν την πορεία της βαρβαρότητας”.
Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη να μην επικρατήσει η λήθη, “να μην ξεχνούμε, σε μια εποχή που η ιστορική πραγματικότητα ξαναγράφεται διαφορετικά, που αρχίζουν πολύ να μεταλάσσουν όχι μόνο τα τρόφιμα αλλά τις ίδιες τις αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού” ανέφερε μια σειρά από γεγονότα που αξίζουν να μνημονεύονται όπως τη μάχη της Παναγιάς από το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, μια απο τις μεγαλύτερες κατά παράταξη μάχη που έδωσαν αντάρτικες ομάδες, τον μητροπολίτη Αγαθάγγελο, που έσωσε εκατοντάδες Έλληνες από τα χέρια των ναζί, τη ναζιστική θηριωδία που συνεχίστηκε στην Κρήτη ακόμα και μετά την 9η Μαΐου, ημερομηνία λήξης του πολέμου, την προσπάθεια του πρωθυπουργού Τσουδερού να μεταφερθεί η ελληνική κυβέρνηση στην Κύπρο και όχι στη Μέση Ανατολή για ευνόητους λόγους, κάτι που απέρριψαν οι Άγγλοι, την ίδια στιγμή που καλούσαν του Τούρκους να καταλάβουν τα νησιά του  ανατολικού Αιγαίου για να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών, κάτι που αν συνέβαινε είναι άγνωστο τι επιπτώσεις θα είχε σήμερα, την πρώτη νεανική αντιστασιακή οργάνωση στην Ελλάδα που συστήθηκε στα Χανιά και στη συνέχεια εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. Επισήμανε επίσης ότι ο τελευταίος εκτελεσθείς στο “Γολγοθά” ήταν ένας γερμανός στρατιώτης που είχε αυτομολήσει.
Τη συμβολή όλων όσοι αγωνίστηκαν για την κατασκευή του μνημείου, εξήρε ο αντινομάρχης κ. Κ. Γύπαρης, ενώ ο δήμαρχος Ν. Κυδωνίας που παρέλαβε το χώρο από τη Νομαρχία υπογράμμισε την τιμή που γίνεται για το Δήμο.
Η κ. Ναναδάκη, πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ, τόνισε ότι χρέος δικό μας είναι να διατηρούμε στη μνήμη μας τους ανθρώπους εκείνους, να τους αγαπούμε και να τους τιμούμε όπως τους αξίζει.
 Ακολούθησε ένα μοιρολόι από τις γυναίκες του πολιτιστικού σωματείου “Ρόδο” και η κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους.
 Ένα αντίγραφο του τελευταίου στύλου εκτελέσεων της Αγιάς, (ο γνήσιος φυλάσσεται στο ιστορικό αρχείο Κρήτης), αποτελεί το επίκεντρο του αξιοπρεπέστατου μνημείου.
 MNHMH EYEΛΠΙΔΩΝ
Τους πρωτοετείς Ευέλπιδες που, αντίθετα με τις διαταγές των ανωτέρων τους, επέλεξαν όλοι μαζί να κατέβουν στην Κρήτη για να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στους κατακτητές, τίμησαν χθες στο μνημείο των Ευελπίδων οι τοπικές αρχές.
Στα ιστορικά γεγονότα της εποχής που συνδέονταν με τους Ευέλπιδες αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κολυμβαρίου κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίδης. Από την άρνηση της διαταγής των ανωτέρων τους να παραμείνουν  στην Αθήνα, όπου αναμένονταν από στιγμή σε στιγμή οι Γερμανοί, και να αναλάβουν το έργο της τήρησης της τάξης, την απόφαση όλων να μπουν στον αγώνα κατεβαίνοντας στην Κρήτη,   τους εξαντλητικούς βομβαρδισμούς που δέχτηκαν από τους ναζί στην πορεία τους διαμέσου των δρόμων της Πελοποννήσου έως ότου φτάσουν στο Γύθειο και με επιταγμένα αλιευτικά να προσεγγίσουν την Κρήτη. Έπειτα, στο αδιάκοπο χτύπημά τους απο τους ναζί, έως ότου αναχώρησαν άλλοι για την Μ. Ανατολή και άλλοι για τα βουνά της Ελλάδας όπου συνέχισαν την αντίσταση. “Σ’ αυτήν την ηρωική και θρυλική μάχη υπήρξε συγκινητική και συνάμα ηρωική η συμμετοχή των ηρωικών Ευέλπιδων, σπουδαστών της στρατιωτικής σχολής Ευελπίδων. Οι τριακόσιοι νεαροί, πρωτοετείς Ευέλπιδες, έδωσαν το δικό τους «παρών» και το δικό τους μεγάλο αγώνα, πιστοί στο καθήκον για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της τιμής, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας” ανέφερε ο κ. Πολυχρονίδης.
Παρών στις χθεσινές εκδηλώσεις και λόχος Ευελπίδων. Για λογαριασμό τους ο Εύελπις 3ης τάξης, Δημήτρης Ταουκίδης, ανέφερε: “Θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη χαρά που είχαμε όλοι μας, λόγω του εκπαιδευτικού μας ταξιδιού στην Κρήτη, να επισκεφτούμε για πρώτη φορά το μνημείο του Κολυμπαρίου, που αποτελεί κομμάτι της σχολής. Τα συναισθήματα που μας διακατέχουν είναι έντονα, οι ψυχές των Ευελπίδων αυτών υπάρχουν ακόμα μέσα στη σχολή τους. Τις βλέπουμε καθημερινά μέσα από τα ονόματα και τα αγάλματά τους και ήλθαμε εδώ για να πούμε ότι δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ.”. Αναφορικά με τη στάση των συναδέλφων του πριν από 66 χρόνια, ο Εύελπις τόνισε πως “ήταν η πρώτη φορά που δεν τηρήθηκε ο κανονισμός της σχολής, που προέβλεπε ότι οι τρεις μεγάλες τάξεις θα βγουν στον πόλεμο και η πρώτη θα μείνει για την τάξη της Αθήνας. Οι Ευέλπιδες ένιωσαν ότι μπορούν να προσφέρουν και να βρεθούν στην Κρήτη. Αυτό για μας αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο  και πάντα θα μας οδηγεί για να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις ώστε να υπερασπίζουμε τα χώματα μας”.

.XANIVTIKA NEA - 25 ΜΑΪΟΥ 2007