KritesOnLine
 
 

Στο Οροπέδιο το επόμενο συνέδριο των Κρητών

 

 

.Στο Οροπέδιο Λασιθίου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Συνέδριο των Κρητών Όπου Γης. Οι εργασίες του συνεδρίου, που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή στο Ηράκλειο, ολοκληρώθηκαν προχθές το μεσημέρι στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Με το κλείσιμο των εργασιών για τα οργανωτικά θέματα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμων Κρητών, έγινε αποδεκτή η πρόταση του δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργου Μηλιαρά και ψηφίστηκε ομόφωνα η απόφαση το επόμενο συνέδριο των Όπου Γης Κρητών να διεξαχθεί στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Νωρίτερα ο δήμαρχος υποδέχθηκε τους συνέδρους στην αίθουσα «Αντώνιος Βορεάδης» του Δήμου στο Τζερμιάδων. Στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την επιλογή τους να κλείσει το συνέδριο στο Οροπέδιο και αναφέρθηκε στην περιοχή και την προσπάθεια ανάπτυξής της που καταβάλλει η Δημοτική Αρχή καθώς και στην ανάγκη να στηριχθούν οι ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

«Ως τοπική κοινωνία και Δήμος, έχουμε επιδοθεί κυριολεκτικά σε ένα αγώνα δρόμου για να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτήσεις επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ σε δημόσια έργα ενώ σημαντικά είναι και τα κεφάλαια που διατίθενται στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων.

Στόχος μας είναι να αναστραφεί πλήρως η εικόνα της ερημοποίησης και το Οροπέδιο την επόμενη δεκαετία να αποτελέσει μια πιλοτική περιοχή ανασυγκρότησης της ευρωπαϊκής υπαίθρου», τόνισε. Ο κ. Μηλιαράς αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία αναστήλωσης των ανεμομύλων σημειώνοντας ότι έχει ήδη δημοπρατηθεί έργο αναστήλωσης 300 ανεμομύλων, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και επεσήμανε ότι «πρόκειται για την αρχή μιας φιλόδοξης προσπάθειας που πρέπει να έχει συνέχεια με δύο στόχους. Αφενός, να παραμείνουν ενεργοί οι ανεμόμυλοι που θα αναστηλωθούν, αφετέρου να προστεθούν και νέοι. Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή, κάνουμε πράξη τη σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Έτσι μαζί με τη δημόσια δαπάνη, απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση προς τουριστικούς επιχειρηματίες, τοπικούς, εθνικούς, διεθνείς φορείς και οργανώσεις, αλλά και εσάς τους απόδημους κρητικούς μας, να υιοθετήσετε ένα ανεμόμυλο.

Και αν σήμερα οι ανεμόμυλοι μας είναι «ορφανοί», εμείς αναζητούμε «θετούς γονείς» για να ξαναφουντώσουν τα φτερά τους», σημείωσε.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από το σύνολο των συνέδρων ενώ ο πρόεδρος του Συνεδρίου τ. υπουργός κ. Νίκος Σκουλάς επεσήμανε ότι πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια.

«Χαίρομαι που μπαίνουμε σήμερα στο σωστό δρόμο γιατί το απαιτούν οι καιροί για το μέλλον του Οροπεδίου. Ένα μεγάλο έργο για το Οροπέδιο είναι ο δρόμος και η προσβασιμότητα στο Οροπέδιο. Συμφωνώ απολύτως ότι το μέλλον μας στην Κρήτη κ. δήμαρχε είναι ο τουρισμός της ενδοχώρας, ο οικολογικός και οι διαδρομές που φέρνουν σε επαφή τους τουρίστες με τον πολιτισμό και τη διατροφή. Ήρθε η εποχή του Οροπεδίου αφού ο επισκέπτης αναζητεί καθαρή φύση και πολιτιστικές αξίες. Με όλα αυτά τα ωραία πράγματα που κάνετε ενθουσιαζόμαστε όπως με την πρόταση των ανεμομύλων και νομίζω ότι θα πάμε καλά στη συνέχεια», επεσήμανε.

Σημασία του Συνεδρίου

Αποτιμώντας ο πρόεδρος του Συνεδρίου την πορεία των εργασιών τόνισε: «Αυτό το φόρουμ και ο θεσμός είναι ο κορυφαίος για να δώσει ζωή στην Κρήτη μαζί με τους τοπικούς φορείς και την Αυτοδιοίκηση για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο που πρέπει να δημιουργηθεί για ένα συντονισμό με στόχο το μέλλον της Κρήτης. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί παρουσιάστηκαν πολλά θέματα καλά τεκμηριωμένα που θα αποτελέσουν το χάρτη των δράσεων από το τώρα και μετά. Επισημαίνω ως κορυφαία τα θέματα των υποδομών με την πρόταση του κ. Νάθενα για τον Κεντρικό μαζί με το Βόρειο, το όραμα για το τρένο που δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να το δούμε. Τουρισμός και ανάπτυξη χωρίς υποδομές δεν γίνεται και όλα αυτά σε συνδυασμό με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, την κρητική διατροφή που αποτελεί τεράστιο πόρο, είναι θέματα που παρουσιάστηκαν και υπήρξε ομοφωνία και συναίνεση με στόχο να πάμε μπροστά. Είναι προφανής η στήριξη των τοπικών αρχών και όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία, η οποία μας δίνει τα μισά από ότι μας παίρνει», ανέφερε ο κ. Σκουλάς και έκλεισε με μια αποστροφή από τη μετάφραση της Οδύσσειας στην κρητική διάλεκτο από τον Γ. Τσικούντα όταν ο Οδύσσεας βρέθηκε στο νησί της Καλυψώς απελπισμένος κάλεσε τους συντρόφους του λέγοντας: «ελάτε το λοιπός μαζί καλά να το σκεφτούμε, κι ότι δεν βρήκα μοναχός, όλοι μαζί να βρούμε».

Η τρίτη ημέρα του συνεδρίου έκλεισε με γεύμα που παρέθεσε στο κέντρο «Λάσυνθος» η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου.

ΠΑΤΡΙΣ - 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2007