KritesOnLine
 
 

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΝΕΩΡΙΟ TOY MORO ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
"Οι δρόμοι της θάλασσας"


Η διεθνής περιοδεύουσα έκθεση "Οι δρόμοι της θάλασσας" έρχεται στα Χανιά, στο ενετικό Νεώριο του Moro. Τα εγκαίνια θα γίνουν αύριο, Σάββατο 4/8/2007, στις 7 το απόγευμα.

Όπως επισημάνθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, Κωνσταντίνο Μανιουδάκη, είναι μια πολύ σημαντική έκθεση, η οποία προβάλλει την ιστορία μας ανά τη Μεσόγειο και παράλληλα αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών. Ο κ. Μανιουδάκης είπε ότι είναι ευτυχής συγκυρία το ότι ο υπουργός Πολιτισμού παραχώρησε το συγκεκριμένο Νεώριο στο Ναυτικό Μουσείο για τη δημιουργία μόνιμης έκθεσης ναυπηγικής.
Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, Αναστάσιος Κοντός. Στο περιεχόμενο της έκθεσης αναφέρθηκε ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Τσιαπάσης. Σε ανακοίνωση του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος της περιφέρειας Σικελίας έχει δημιουργηθεί το «Δίκτυο των φορέων της Μεσογείου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου». Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί η περιοδεύουσα διεθνής έκθεση «Οι δρόμοι της θάλασσας» που εγκαινίασε την περιοδεία στις 18 Ιουνίου στο Παλέρμο (Τερασίνι) της Σικελίας, για να ταξιδέψει στη συνέχεια σε δέκα πόλεις της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και τα Χανιά.
Φορέας οργανωτής είναι το Μουσείο της Σικελίας (Museo Regionale, Palazzo d' Aumale- Terrasini Palermo) από το οποίο ξεκίνησε η πρωτοβουλία αυτή. Συμμετέχουν εξήντα πέντε Μουσεία της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Φιλοξενών Φορέας για τα Χανιά είναι το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, ενώ η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Χανίων. Σκοπός της Έκθεσης είναι μια σύνθεση της ιστορίας της Μεσογείου απ όλες τις πλευρές, δηλαδή γεωλογικής, αρχαιολογικής, ιστορικής και λαογραφικής χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία με τα πολυμέσα της εικονικής πραγματικότητας.
ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ
Η έκθεση χωρίζεται στους εξής τομείς:
1) Το δίκτυο (εισαγωγή στην έκθεση): Ο κάθε κόμβος του Δικτύου γίνεται αντικείμενο σε ένα ειδικό «παράθυρο» του κυβερνοχώρου (web site) με άμεση πρόσβαση του κοινού σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βρίσκονται εσωτερικά στο μικρό προθάλαμο της έκθεσης. Έτσι δημιουργείται η εισαγωγή στην περιοδική έκθεση.
2) Το άλλο πρόσωπο του ουρανού: Γεωλογία, βιολογία, μετεωρολογία και φυσικός κόσμος.
3) Τα παιχνίδια των ανταλλαγών: Φρούρια, μεταφορικά πλοία, οικονομία, νομοθεσία αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο στην ελευθερία των δρόμων της Θάλασσας για τη διακίνηση προϊόντων και ανθρώπων.
4) Οι γνώσεις των χεριών: Ναυπηγική, τεχνολογία, ψάρεμα, εξόρυξη ορυκτών και διατροφή. Η δραστηριότητα, τα μέσα και οι τεχνικές των διαφόρων περιοχών για την εκμετάλλευση των θαλασσίων πηγών, του ζωικού και ορυκτού πλούτου από τους παράκτιους πληθυσμούς στη διαδρομή της ιστορίας.
5) Η δύναμη των συμβόλων: Τέχνη και μικροτεχνία, θρησκευτικότητα και τελετουργία, γλώσσες και κωδικοί κ,λ.π.
6) «Nautilus»: ªÈ· ‚È‚ÏÈÔı‹ÎË πολυμέσων, μια εγκυκλοπαίδεια της θάλασσας. Ας φανταστούμε μια βιβλιοθήκη του Κάπτεν Νέμο του Ιουλίου
Βερν, μέσα στο υποβρύχιο του που ταξιδεύει στις θαλασσινές αβύσσους. Εδώ συγκεντρώνονται όλες οι γνώσεις που έχουν μείνει παρακαταθήκη στην ίδια τη Μεσόγειο. 7) Τομέας εκθεσιακών αντικειμένων: Σε αντίθεση με τους προηγούμενους τομείς, όπου όλα τα εκθέματα παρουσιάζονται με ψηφιακές απεικονίσεις, εδώ το κάθε φιλοξενών Μουσείο θα παρουσιάζει μέρος των εκθεμάτων του σχετικών με το αντικείμενο.
Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης θα παρουσιάσει:
1) Αρχαία Ναυπηγική
Το Μινωικό πλοίο μετά πειραματικά μοντέλα και φωτογραφική έκθεση με τις φάσεις της ναυπηγικής και του πειραματικού πλου.
2) Παραδοσιακή Ναυπηγική Βάρκες παραδοσιακές με τις ιστιοφορίες τους, μοντέλα και τρόποι ναυπήγησης από τους καραβομα-ραγκούς.
Η εκδήλωση των εγκαινίων θα γίνει στο χώρο έξω από το Νεώριο του Moro στο παλαιό λιμάνι (ανατολική λεκάνη), θα ακολουθήσει ξενάγηση. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Η Έκθεση θα λειτουργεί κατά το διάστημα 4 -31 Αυγούστου καθημερινά (και τις Κυριακές) 10 π.μ. -2μ.μ και 7-10.30 μ.μ. Η περιοδεία της Έκθεσης άρχισε από το Παλέρμο της Σικελίας και ακολούθησε ο Πειραιάς (Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος). Μετά τα Χανιά θα ακολουθήσουν κατά σειρά: Πιράν (Σλοβενία), Βενετία, Γένοβα, Νάπολη, Βαρκελώνη, Αλικάντε, Γιβραλτάρ, Μασσαλία
.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2007