KritesOnLine
 

 

Αποκαλύπτονται οι ομορφιές της παλιάς πόλης των Χανίων

 

Γράφει ο Ναπολέων Σαραντίδης

Ένα έργο τεράστιας σημασίας για την ανάδειξη των Βενετσιάνικων τειχών των Χανίων και της Δυτικής τάφρου εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ με 750.000 ευρώ. Με το έργο αυτό ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του προμαχώνα San Salvatore (όπου ήταν το ξενοδοχείο Ξενία) και αποκαθίσταται πλήρως η Δυτική τάφρος καθώς θα ενοποιηθεί σε όλο το μήκος της και μέχρι την οδό Σκαλίδη, ενώ το τμήμα της οδού Μελετίου Πηγά που περνά από την τάφρο θα αντικατασταθεί από ξύλινη πεζογέφυρα !!!. Το έργο αυτό, σε συνδυασμό με το έργο ανάπλασης της οδού Πειραιώς που ήδη δημοπρατήθηκε από τον δήμο Χανίων , πρόκειται αφενός να προστατεύσει και να αναδείξει τις Βενετσιάνικες οχυρώσεις και αφετέρου θα αναδειχθεί και η Δυτική πλευρά της παλιάς πόλης στα όρια με την συνοικία της Νέας Χώρας καθώς οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα περπατώντας να θαυμάζουν και άλλα μνημεία πέραν εκείνων που είναι στο κέντρο της παλιάς πόλης των Χανίων.

Η σχετική απόφαση υπεγράφει πριν από λίγες ημέρες από την Γ.Γ. του υπ.Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπο τον τίτλο «Ένταξη της πράξης "Αποκατάσταση Βορειοδυτικού τμήματος Ενετικών οχυρώσεων Χανίων (προμαχώνα San Salvatore και επιπρομαχώνα Santa Caterina) και ενοποίηση Δυτικής τάφρου" με κωδικό ΟΠΣ 305627, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013».Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου (μαζί με το ΦΠΑ) ορίζεται στις 735.000 ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου σε 25 μήνες.

Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων «πρόκειται για την 2η φάση ανάδειξης του προμαχώνα Σαν Σαλβαδόρ και του επιπρομαχώνα της Αγίας Αικατερίνης και η 1η φάση ανάδειξης της Δυτικής τάφρου μέχρι την οδό Σκαλίδη, όπου περιλαμβάνεται και η απομάκρυνση του τμήματος της οδού Μελετίου Πηγά το οποίο θα αντικατασταθεί με πεζογέφυρα. Ήδη στα έργα που έχει προβλέψει ο δήμος για την οδό Πειραιώς υπάρχουν οι πιστώσεις για την πεζογέφυρα , για την διαμόρφωση του αναχώματος όπου υπάρχουν μερικά αυθαίρετα κτίρια και η αποκατάσταση του μικρού κτιρίου του Ρωσικού στρατώνα. Υποθέτω ότι κάποια στιγμή ο δήμος θα πρέπει να προεκτείνει την ανάπλαση της οδού Πειραιώς μέχρι την οδό Σκαλίδη όπου θα έχει αναδειχθεί η Δυτική τάφρος. Με το έργο αυτό αναδεικνύεται συνολικά το Δυτικό μέτωπο των οχυρώσεων και γίνεται ένας εκτεταμένος μνημειακός χώρος που προσφέρεται στην πόλη.»

Στο μεταξύ ο κ.Ανδριανάκης επισημαίνει πως «αυτό είναι το πρώτο από τα έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ για την ανάδειξη των οχυρώσεων καθώς συνολικά προβλέπεται ένα ποσό της τάξης των 4.000.000 ευρώ Περιμένουμε τώρα την επόμενη απόφαση ένταξης και για το Βυζαντινό τείχος».

Η απόφαση ένταξης

Αναλυτικότερα στην απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ της  αποκατάστασης των Δυτικών βενετσιάνικων οχυρώσεων για τα βασικά έργα που προβλέπονται αναγράφονται τα εξής :

«Ο Προμαχώνας San Salvatore βρίσκεται στη βόρειο δυτική γωνία των ενετικών οχυρώσεων, ο οποίος πήρε το όνομα από το ναό και τη Μονή του San Salvatore που σώζεται στην περιοχή. Επάνω από τον προμαχώνα υπάρχει ο ομώνυμος τετράπλευρος επιπρομαχώνας που κάλυπτε μαζί με το Φρούριο Φιρκά την περιοχή της θάλασσας και ένα τμήμα της δυτικής πλευράς των οχυρώσεων. To Φεβρουάριο του 2007 ξεκίνησαν οι εργασίες στον προμαχώνα San Salvatore και στην cortina του δυτικού τμήματος των Οχυρώσεων. Σε πρώτη φάση αποκαταστάθηκε το ΝΔ μέτωπο του προμαχώνα στην Α' φάση, με αντικατάσταση των φθαρμένων λίθων με λίθους ανάλογης σύστασης (αμμουδάρα). Στη Β' φάση θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Βόρεια Πλευρά και στη Χαμηλή Πλατεία όπως επίσης στον Επιπρομαχώνα Santa Caterina.....

Το δεύτερο υποέργο αφορά την αποχωμάτωση τμήματος της δυτικής τάφρου και θα περιλαμβάνει την περίφραξη του χώρου κατά μήκος της οδού Πειραιώς, τους γενικούς καθαρισμούς, την κοπή των υφισταμένων δέντρων, ξεμπαζώματα περίπου 25.000 μ3 χωμάτων σε βάθος περίπου 7.00μ, του πάρκου και του ασφαλτοστρωμένου δρόμου, την απόρριψη των μπαζών και την γενική εξομάλυνση του εδάφους . Επίσης στο πλαίσιο του

υποέργου θα γίνει η γενική αποχωμάτωση της πλατείας του προμαχώνα SAN SALVATORE και της πλατείας του Επιπρομαχώνα SANTA CATERINA.

3.1 Ολοκλήρωση της επέμβασης στον Προμαχώνα SAN SALVATORE που θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση και την συμπλήρωση επιφανειών του Δυτικού και Βόρειου τμήματος των Ενετικών Οχυρώσεων, τις συμπληρώσεις με νέους λίθους και κονίαμα των sperone του δυτικού και βόρειου τμήματος του τείχους, την πλακόστρωση της χαμηλής πλατείας και πρόσβασης μέσω τούνελ στην τάφρο. 3.2 Ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του Επιπρομαχώνα SANTA CATERINA που περιλαμβάνει την αποκατάσταση του βόρειου, δυτικού, και ανατολικού PARAPETO, τη στερέωση και αποκατάσταση των κανονιοθυρίδων και την αποκατάσταση του δυτικού, νοτίου και ανατολικού τμήματος του τείχους του

επιπρομαχώνα. 3.4 Θα παραδοθεί η αποκατεστημένη πλατεία του προμαχώνα, και θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες.

Κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου θα πραγματοποιηθεί από το Γραφείο Οχυρώσεων η οριστική μελέτη Περιβάλλοντος Χώρου και διαμόρφωσης της Δυτικής τάφρου. Η μελέτη θα περιλαμβάνει:

• Τον γενικό φωτισμό του μνημείου (Προμαχώνα και Επιπρομαχώνα) και τάφρου

• Την φύτευση χαμηλών θάμνων και γκαζόν στην τάφρο μαζί με την κατασκευή διαδρόμου περιπάτου κατά μήκος, για χρήση από το κοινό

• Πληροφοριακή ενημέρωση επάνω σε επιδαπέδια ταμπλό με ιστορικά στοιχεία τόσο για την κατασκευή όσο και για την πολιορκία των τειχών. Αυτά θα τοποθετηθούν σε τρία σημεία, ένα στο νέο πεζοδρόμιο της οδού Πειραιώς με θέα τα τείχη (επάνω από το αντιτείχισμα) ένα στον προμαχώνα και ένα στον Επιπρομαχώνα.

• Την μελέτη της Ξύλινης Πεζογέφυρας που θα αντικαταστήσει τον καταργούμενο με την τωρινή επέμβαση, δρόμο Μελετίου Πήγά για την γεφύρωση της τάφρου».

 

ΝΕΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ ΧΑΝΙΩΝ 25/01/2011