Παιδούπολη Νεάπολης Λασιθίου: Μέτρα-μπαλώματα, ζωές σε κίνδυνο

 

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΠΑΝΝΙΡΗ


Εθνική αφασία. Διανθισμένη με μπόλικη ρητορική και ψευδεπίγραφες υποσχέσεις που εξαπολύονται κάθε φορά που σημειώνεται τελικά ένας στην ουσία προαναγγελθείς θάνατος-όνειδος, σε μέρη όπου επισήμως προορίζονται για την προστασία του παιδιού που βρέθηκε στην ανάγκη μας. Φαίνεται ότι αυτό επικρατεί.
 

Υστερα από δυόμισι χρόνια παρακολούθησης και παρά τις κοπιώδεις συνεχείς παρεμβάσεις του Συνηγό-ρου του Παιδιού στις αρμόδιες υπηρεσίες, η Παιδούπολη Νεάπολης Λασιθίου Κρήτης συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση που, όπως περιγράφεται στη σχετική αυτεπάγγελτη έρευνα του θεσμικού οργάνου, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το συμφέρον των φιλοξενούμενων ανηλίκων και οι συνθήκες που επικρατούν θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική και -ψυχική υγεία τους.
Βέβαια αυτές οι συνθήκες αποτελούν τις ενδείξεις σοβαρότατης παραβίασης των συνταγματικών αρχών, του κοινωνικού κράτους δικαίου, των διεθνών αρχών για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και της εθνικής νομοθεσίας, σημειώνει ο Συ-νήγορος του Παιδιού.
 

Η Παιδούπολη Νεάπολης Λασιθίου -λειτουργεί από 1970 στο κέντρο της πόλης έχοντας «περιθάλψει» 1.047 αγόρια-φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 27 παιδιά, ενώ από τον περασμένο Δεκέμβριο το ανεπαρκέστατο αριθμητικά αλλά και όσον αφορά τις ειδικότητες προσωπικό μειώθηκε στα τέσσερα άτομα από έξι που ήταν, τα οποία εργάζονται σε δυο βάρδιες από τις 6 το πρωί έως τις 10:30 το βράδυ, όπου αναλαμβάνει ένας εργαζόμενος νυχτερινή φύλαξη.
Κυρίαρχο πρόβλημα της Παιδοΰ-πολης παραμένει ακλόνητα η έλλειψη προσωπικού -με 39 οργανικές θέσεις κενές και τελευταία πρόσληψη το 1977- και οι προσδοκίες για κάλυψη ορισμένων θέσεων παρέμεινε ανεκπλήρωτη, αναφέρει ο Συνήγορος. Επισημαίνει δε πως: η καλή διάθεση
των εργαζομένων (κάποιοι με πάνω από 26 χρόνια υπηρεσία) που έχουν επιφορτιστεί με επιπλέον καθήκοντα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αριθμητική και επιστημονική ανεπάρκεια -που ύστερα από τις παρεμβάσεις «μπαλώθηκε» για περιορισμένο διάστημα με συνεργαζόμενη ψυχολόγο και μία εθελόντρια. Μόλις στις 19/3/2007 ο Συνήγορος έλαβε τηλεφωνική ενημέρωση ότι... προγραμματίζεται πρόσληψη επτά ατόμων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
 

Πίσω από αυτές τις «ανεπάρκειες» βρίσκονται οι ζωές παιδιών. Αυτά τα αγόρια από 5,5 χρόνων, που μένουν έως την ενηλικίωση τους, στην οποία ως φαίνεται προχωρούν με προδιαγραφές μηδενικού μέλλοντος. Στην τέταρτη επίσκεψη του ο Συνήγορος του Παιδιού τα χαρακτηρίζει συναισθηματικά στερημένα και παραμελημένα, χωρίς επαρκείς ευκαιρίες ψυχαγωγίας, επικοινωνίας και εκπαιδευτικής υποστήριξης.
Κι ας έχουν προηγηθεί κάποιες βελτιώσεις με ανακαίνιση των άθλιων χωρίον υγιεινής, μόνωση της στέγης που «έμπαζε», αναβάθμιση του φωτισμού, βάψιμο των απρόσωπων κοιτώνων, ρύθμιση της αδυναμίας πρόσβασης στο σχολείο, αγορά υπολογιστών και... πρόσληψη μαγείρου (όχι όμως και για το Σαββατοκύριακο), για να μην τρώνε από τα μαγειρεία του Νοσοκομείου Λασιθίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007