ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ το Παιδικό Τμήμα στο Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου


 

Ενα μουσείο, σχολείο γνώσης

 

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, από τα μεγαλύτερα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας στην Ευρώπη, πραγματοποίησε χθες τα εγκαίνια του εντυπωσιακού Παιδικού Τμήματος.

 

Ζώα και φυτά στο φυσικό περιβάλλον, μαγνητίζουν τα παιδικά βλέμματα στο πρωτότυπο μουσείο του Ηρακλείου

Με μια καταπληκτική περιοδική περιβαλλοντική έκθεση από το Κονέκτικατ της Αμερικής, αλλάζει τα επιστημονικά, οικολογικά, αισθητικά και παιδαγωγικά δεδομένα στο Ηράκλειο, αλλά και στο νησί συνολικότερα.

Οπως μας είπε ο διευθυντής του Μουσείου και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μωυσής Μυλωνάς, η συνολική έκταση στην οποία θα αναπτυχθεί το Μουσείου στο παλιό κτήριο της Ηλεκτρικής -πολύ κοντά στο κέντρο του Ηρακλείου- θα είναι περίπου 5.000 τετραγωνικά μέτρα και θα περιλαμβάνει στις εκθέσεις του τα οικοσυστήματα της Μεσογείου αλλά και ζωντανούς οργανισμούς για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και τη γνώση της φύσης, κυρίως γι' αυτά.

 

Το νέο κτίριο του Παιδικού Τμήματος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που εγκαινιάστηκε χθες

Ηδη τώρα λειτουργεί μια σημαντική αίθουσα για παιδιά ηλικίας από 5-15 ετών, ο ερευνότοπος (χορηγία του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος»), στον οποίο μουσειοπαιδαγωγοί έχουν διαμορφώσει χώρους μάθησης και έρευνας γύρω από τη Φύση υπό μορφή παιχνιδιού για τα παιδιά, αναπαρασταίνοντας τοπία γεωλογικά, σπηλαιολογικά, χλωρίδας, πανίδας κ.λπ.

Η διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια πολυμέσων αλλά και εξειδικευμένων παιχνιδιών, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύπτουν με όλη την πρωτογενή χαρά που δίνει μια ανακάλυψη, τη θαυμαστή λειτουργία του φυσικού περιβάλλοντος και να παίρνουν από αυτή βιωματικά την αίσθηση της αρμονίας που έχει χαθεί στο ανάλγητο αστικό περιβάλλον.

 

Εκπληκτική είναι η αναπαράσταση των ζώων και των πουλιών της νύχτας, όπου με τη μορφή διήγησης το φεγγάρι αποκαλύπτει τους νυχτόβιους οργανισμούς και τις ιδιότητές τους.

Υπάρχουν συνολικότερα στον ερευνότοπο δραστηριότητες παλαιοντολογίας, γεωλογίας και οικοσυστημάτων πανίδας, χλωρίδας και γλυκών νερών.

Για την έκθεση του Κονέκτικατ, ο κ. Μυλωνάς μάς είπε πως αφορά το περιβάλλον της βορειοανατολικής Αμερικής, πανίδα-χλωρίδα κ.λπ. και την παραχώρησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Γέιλ, με χρηματοδότηση του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» και σε ανταλλαγή εκθεμάτων που είχε στείλει προηγουμένως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο Γέιλ.

 

Ηδη έξω από το μουσείο διαμορφώνεται μικρός βοτανικός κήπος, ο οποίος θα λειτουργήσει μέχρι το καλοκαίρι. Παράλληλα την ίδια περίοδο θα έχουν διαμορφωθεί οι χώροι με ζώα μικρού μεγέθους από όλη τη Μεσόγειο, ενώ έχει δρομολογηθεί η δημιουργία ενός εξελιγμένου πλανηταρίου χωρητικότητας 70 ατόμων και μιας σεισμικής τράπεζας, όπου τα παιδιά θα μαθαίνουν στοιχεία για το Σύμπαν και τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση σεισμού.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν λειτουργήσει όλα τα τμήματα των οικοσυστημάτων της Μεσογείου, σχέσης ανθρώπου-περιβάλλοντος, παλαιοντολογίας, γεωλογίας ηφαιστείων, τμήμα επεξήγησης των εντυπωσιακών προσαρμογών των φυτών και των ζώων στο περιβάλλον και, τέλος, επειδή το κτήριο είναι δίπλα στη θάλασσα, το επόμενο έτος θα δημιουργηθεί μέσα στη θάλασσα ενυδρείο σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το μεγάλο ενυδρείο του θαλασσόκοσμου.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από το γενικό γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκα, παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, της νομάρχη Βαγγελιώς Σχοιναράκη, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννη Παλλήκαρη, βουλευτών κ.λπ.
 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/03/2007