KritesOnLine
 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Σπουδαίος ο ρόλος των MME της περιφέρειας

 

 

Τον σημαντικό ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης της περιφέρειας για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και γενικότερα για τη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας τόνισαν χθες τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία παρακολούθησαν τις εργασίες της ημερίδας με θέμα «Πολιτεία και Περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας τόνισε ότι «τα περιφερειακά και τοπικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν το πλεονέκτημα της εγγύτητας στην κοινωνία στην οποία αναφέρονται και στην οποία απευθύνονται. Οι άνθρωποι που τα απαρτίζουν είναι πρωτοποριακά και υγιή κομμάτια αυτών των κοινωνιών και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα».
Ο κ. Όθωνας δεν παρέλειψε, πάντως, να επισημάνει ότι «δεν θα δυσκολευτεί να ανιχνεύσει κανείς και στο επίπεδο των περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, σε πολύ λιγότερο βαθμό αλλά υπαρκτά δείγματα κακών αντιγραφέων των παθογενειών των κεντρικών Μέσων Ενημέρωσης και πολλές από τις παθογένειες δηλώνουν παρούσες και στο επίπεδο αυτό. Ο πειρασμός, που αφορά την κυβέρνηση, είναι ότι αυτό το εγχείρημα» (σ.σ. η κατάρτιση του νέου νομοσχεδίου για τον Τύπο) «προφανώς δεν μπορεί να γίνει με την επιδίωξη δημιουργίας σχέσεων εξαρτήσεων, επιρροών και αναπαραγωγής πολλαπλασιαστών και προπαγανδιστών των κυβερνητικών απόψεων με εργαλείο το όποιο μπάτζετ της κρατικής διαφήμισης, μέθοδο που επιχείρησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις -όχι μόνο στο πρόσφατο παρελθόν- αλλά δυστυχώς για εμάς και στο απώτερο παρελθόν».

Ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει νέος νόμος για τον Τύπο, για τις καταχωρήσεις και τις διαφημίσεις καθώς και προστασία του περιφερειακού Τύπου. «Προστασία», όπως διευκρίνισε, «σημαίνει να αποφύγουμε, σε κάθε περίπτωση, στα πλαίσια της ελεύθερης οικονομίας, να περάσει η ιδιοκτησία του σε πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τον Τύπο. Αυτό θα είναι καταστροφή για τον Τύπο». Ο κ. Δαμιανάκης υπογράμμισε, ακόμη, ότι «οι δημοσιογράφοι στα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης έχουν ανάγκη για διαρκούς εκπαίδευσης και κατάρτισης» και τόνισε ότι σχετικά προγράμματα μπορούν να υλοποιούνται σε ετήσια βάση στους φιλόξενους χώρους του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου.
Καταλήγοντας, ο κ. Δαμιανάκης αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα των καταχωρίσεων στον Τύπο ότι «πρέπει επιτέλους να τελειώσουμε με τα media shop. Να αφήσουν τους φορείς του δημόσιου τομέα, γιατί αυτοί είναι οι εργοδότες, να δίνουν τις διαφημίσεις ανάλογα με την αξιολόγηση των Μέσων Ενημέρωσης».

Η βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Λίτσα Κουρουπάκη υπογράμμισε, από την πλευρά της, ότι «η νέα διοικητική δομή που αποκεντρώνει εξουσία επιβάλλεται να συμβαδίσει  με την αναβάθμιση του ρόλου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της περιφέρειας. Τα περιφερειακά Μέσα συνιστούν βήμα ανάδειξης των προβλημάτων, των δραστηριοτήτων, των απόψεων και των οραμάτων των τοπικών κοινωνιών. Συγχρόνως, ενημερώνουν για θέματα πέραν των στενών ορίων της περιφέρειας. Ο ρόλος, λοιπόν, των ΜΜΕ αποτελεί βασικό συστατικό για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οφείλουν ως εκ τούτου να πρωτοστατήσουν στην εμπέδωση της νέας αρχιτεκτονικής δομής της χώρας», επεσήμανε η κα Κουρουπάκη τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «θα πρέπει να θεωρείται διαρκές ζητούμενο η αντίσταση σε πρακτικές διαπλοκής και αδιαφάνειας, που οδηγούν σε κατευθυνόμενη πληροφόρηση και καταλύουν κάθε έννοια αξιόπιστου δημοσιογραφικού λόγου».

Ο βουλευτής Χανίων της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης προχώρησε σε καταγγελίες λέγοντας ότι «εδώ στον τόπο μας, ατυχώς, έχουμε απτά περιστατικά, δαχτυλοδειχτούμενων που λέμε, μη εφαρμογής του νόμου. Και αναφέρομαι στον ηλεκτρονικό Τύπο, στις τηλεοράσεις. Έχουμε δύο κανάλια. Το ένα είναι το χαϊδεμένο παιδί της Πολιτείας, όπου και οι εργαζόμενοι έχουν διαφορετική μεταχείριση. Και αναφέρομαι στην απαγόρευση που υπάρχει για τους υπαλλήλους των κρατικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να εργάζονται και στα ιδιωτικά. Ενώ όλοι οι δημοσιογράφοι που δούλευαν δεύτερη δουλειά σε ιδιωτικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης σταμάτησαν να δουλεύουν υπάρχει συγκεκριμένος δημοσιογράφος, που παρά την καταγγελία που έχει γίνει, παρά ότι έχει γίνει ερώτηση, συνεχίζει παρανομώντας να εργάζεται και σε ιδιωτικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης.
Και το ίδιο Μέσον επιπλέον έχει μία απίστευτη μεταχείριση με αποτέλεσμα να τείνει να έχουμε μονοπώλιο, διότι έχει άπλετη χρηματοδότηση από επιχείρηση κοινωνικού τύπου, κοινωνικής προσφοράς, σε αντίθεση με άλλα Μέσα, τα οποία δεν έχουν τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις και τα οποία έχουν μια φοβερή δυσχέρεια στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν».

Ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης σημείωσε ότι «όλοι αναγνωρίζουμε και τιμούμε τη μεγάλη προσφορά του περιφερειακού Τύπου στην αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων, στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες και τελικά στην ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας. Το γεγονός, λοιπόν, ότι αφενός ο πολίτης ενημερώνεται ποιοτικά για θέματα που τον αφορούν άμεσα -λόγω της μεγαλύτερης εγγύτητας του περιφερειακού Τύπου προς τα καθημερινά του προβλήματα και ενδιαφέροντα- σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μπορεί ν? ασκήσει, μέσω του Τύπου, ουσιαστικό έλεγχο σε περιφερειακά - τοπικά όργανα λήψης αποφάσεων, είναι δύο από τις βασικές αιτίες για τις οποίες οι ημερήσιες εφημερίδες της Περιφέρειας αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία: Πολιτική, κοινωνική αλλά και θεσμική. Και, ως εκ τούτου, χρειάζονται και μεγαλύτερη υποστήριξη. Οφείλουμε, λοιπόν όλοι, Πολιτεία και φορείς, να στηρίξουμε και να θωρακίσουμε τον επαρχιακό Τύπο, μ? ένα θεσμικό πλαίσιο ίσης μεταχείρισης, διαφάνειας και αλληλοσεβασμού».

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Θανάσης Καρούντζος θέλοντας να καταδείξει τη δύναμη του περιφερειακού Τύπου ανέφερε ότι «από το 2004 μέχρι το 2010 ήμουν στη δουλειά μου, στο φαρμακείο. Δεν υπήρχε μέρα που να μην περπατήσω στην Αθήνα και να μη συναντήσω έναν Κρητικό, που να με χαιρετάει στον δρόμο. Αυτή είναι η δύναμη του επαρχιακού Τύπου και Μέσου».

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης τόνισε ότι «τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης αποτελούν ακόμα μία απόδειξη ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος έξω από τα τείχη της πρωτεύουσας με τα δικά του προβλήματα, τα δικά του επιτεύγματα, τη δική του ζωή, εφάμιλλη εκείνης εντός των τειχών, ο οποίος έρχεται στο φως διά των περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης. Ένας κόσμος που χρειάζεται τη δική του φωνή, τη δική του ιδιαίτερη εικόνα πληροφόρησης και ενημέρωσης, το δικό του βήμα για να αναδείξει τους προβληματισμούς και τα προβλήματά του, να τα θέσει στο τραπέζι ενός κοινωνικού διαλόγου ανοιχτού σε όλους τους πολίτες μιας τοπικής κοινωνίας, με σκοπό τη λύση τους. Θα τολμούσα να πω ότι τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης έχουν και οφείλουν να έχουν, σε κάθε τοπική κοινωνία, τον ρόλο μιας ιδιότυπης Εκκλησίας του Δήμου, τον ρόλο των συνελεύσεων των πολιτών στην αρχαία Αθήνα».

Ο δήμαρχος Αποκορώνου Γρηγόρης Μαρκάκης ανέφερε, από την πλευρά του, ότι «σιγά - σιγά με τη λειτουργία του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου φαίνεται το έργο. Το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό, παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν κάποιες εποχές».

Ο κ. Νίκος Παπαδάκης, γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και αντιπρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία», στους χώρους του οποίου στεγάζεται το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, ανέφερε ότι «όταν πρωτόγινε συζήτηση γι' αυτό το μεγάλο όραμα, το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, εξέφρασα την πεποίθησή μου ότι επρόκειτο να γίνει ένα Ίδρυμα πανελλήνιας εμβέλειας. Ήμουνα βέβαιος, διότι μπροστά ήταν ο Γιάννης Γαρεδάκης και μαζί, βέβαια, όλος ο υγιής Τύπος της περιφέρειας. Το αποτέλεσμα είναι μπροστά μας. Μόνο αισιοδοξία μπορούμε να αντλούμε από τέτοια εγχειρήματα». Τέλος, κ. Παπαδάκης κατέθεσε πρόταση για τη συνδιοργάνωση συνεδρίου από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, με θέμα «Βενιζέλος και Τύπος».

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 19-03-2011