KritesOnLine
 

ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ

Αναβίωσε το κισαμίτικο παζάρι

 

'Αναβιώνοντας το παλιό μεγάλο κισαμίτικο παζάρι δίνουμε μία νέα πνοή για τον τόπο και την περιοχή μας'. Με στόχο να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό οι νεότεροι, αλλά και να θυμηθούν παλιές ένδοξες στιγμές οι παλιότεροι, πραγματοποιήθηκε χθες, μετά από τρεις σχεδόν δεκαετίες, το παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής στο Καστέλλι Κισάμου.
Στην κεντρική οδό Σκαλίδη, έμποροι και παραγωγοί παρουσίασαν την πραμάτεια τους, ενώ σε παράπλευρο δρόμο κτηνοτρόφοι εμπορεύονταν τα ζωντανά τους. Μολονότι έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία οργανωμένη πραγματοποίηση παζαριού, αρκετός κόσμος από την περιοχή και τα γύρω χωριά βρέθηκε στην κεντρική αγορά της Κισάμου.
'Δεν ήρθα για να πάρω χρήματα, αλλά για να βοηθήσω να ξεκινήσει και να πετύχει ξανά μία καινούργια ιδέα, που ομορφαίνει τον τόπο και προσφέρει στους ανθρώπους. Γι’ αυτό και θα ήθελα να το δουν όλοι έτσι και όχι μόνο εμπορικά, γιατί έτσι στηρίζουμε και διαφημίζουμε τον όμορφο τόπο μας την Κίσαμο και το Καστέλλι', ανέφερε ο κ. Γιώργος Θεοδωρογλάκης, παραγωγός από τα Χαιρεθιανά. Ανθρωπος της γης ο κ. Θεοδωρογλάκης θυμάται με νοσταλγία τις παλιές εποχές. 'Κατέβαινε ο κόσμος από όλα τα χωριά με ζώα, τυροκομικά προϊόντα, χοχλιούς και παράλληλα με αυτά που πούλαγε ψώνιζε από τα διάφορα καταστήματα τα είδη προικός για να συμπληρώσει τα ελλείμματά του και να κάνει ένα όμορφο Πάσχα. Αυτή η εποχή λείπει και τη θέλουμε ξανά, γι’ αυτό και ήρθαμε εδώ, ώστε να δώσουμε ένα ξεχωριστό νόημα στην ημέρα, να παρακινήσουμε τον κόσμο και αυτοί που είχαν την ιδέα να τη συνεχίσουν γιατί είναι αναγκαιότητα για τους ανθρώπους αυτού του τόπου', τόνισε ο παραγωγός.
Ανάμεσα στους πάγκους και στον κόσμο που πηγαινοέρχεται ρωτώντας, παζαρεύοντας, ανταλλάσσοντας καλημέρες και χρόνια πολλά και η κα Μαρία Tσικιντίκου στο περίπτερο πληροφόρησης του Δήμου Κισάμου. Σε όποιον επιθυμεί προσφέρονται dvd, βιβλία, φυλλάδια, χάρτες από την περιοχή. 'Ο Δήμος αναβιώνοντας το παζάρι θέλει να βοηθήσει την περιοχή, ώστε να πάρει την παλιά της αίγλη και ο ξένος  κόσμος που έρχεται να επικοινωνήσει με την κρητική ψυχή', τονίζει.

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ενεργή συμμετοχή στο παζάρι είχε και ο Εμπορικός Σύλλογος της Κισάμου, που επαναδραστηριοποιήθηκε, αποτελούμενος από πολλούς νέους επαγγελματίες της περιοχής. Ενας από αυτούς και ο πρόεδρος, κ. Γιώργος Αννουσάκης. 'Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο σε μία δύσκολη εποχή για τα καταστήματα, προσφέροντας μία νότα αισιοδοξίας, γι’ αυτό και επαναφέρουμε το παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής, που είχε να λειτουργήσει 25 χρόνια', δηλώνει. Οι λόγοι της αδράνειας πολλοί, αλλά δεν είναι της ώρας να αναφερθούν. 'Πιστεύω ότι η προσπάθεια που κάνουμε για την επανέναρξή του είναι σημαντική για να τονώσουμε την οδό Σκαλίδη, για να μείνει ο κόσμος στο Καστέλλι και να μην φύγει. Φέραμε επαγγελματίες και παραγωγούς της περιοχής για να δώσουμε έναν τοπικό χαρακτήρα με βάση τα δικά μας προϊόντα. Μέχρι ένα σημείο το έχουμε καταφέρει. Φέτος ξεκινήσαμε την τελευταία στιγμή και ίσως δεν τα πετύχαμε όσο θα θέλαμε. Είναι, όμως, μία αρχή και πιστεύω ότι του χρόνου τα πράγματα θα είναι καλύτερα και πιο οργανωμένα', σημειώνει ο κ. Αννουσάκης, που ευχαριστεί τον Δήμο Κισάμου για τη συμβολή του στην προσπάθεια, αλλά και όλο τον κόσμο που συμμετείχε.
Στους στόχους των επαγγελματιών της περιοχής είναι και η επανάληψη του παζαριού τρεις φορές τουλάχιστον μέσα στη θερινή περίοδο. Εκτός από τα καταστήματα αναπτύχθηκαν 30 περίπου πάγκοι κατά μήκος της οδού Σκαλίδη.

Η ζωοπανήγυρη
'Αυτή η αγελάδα που βλέπετε είναι από σόι καλό και είναι γαλακτερή ράτσα', εξηγεί ο κ. Αντώνης Αντωνομανωλάκης, στο αγροτικό του οποίου είναι φορτωμένο το ζώο, το οποίο αποτιμάται στην τιμή των 1.500 ευρώ.
Μια και παλιός του ζητάμε να επιστρέψει με το μυαλό του στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. 'Πραγματικά επικρατούσε το αδιαχώρητο τότε. Πέρα από τον κεντρικό δρόμο υπήρχαν παντού χωράφια που αυτήν την ημέρα γέμιζαν με ζώα για το παζάρι. Κάθε Τετάρτη γινόταν παζάρι και τη Μεγάλη Παρασκευή το μεγάλο παζάρι. Ο κόσμος ψώνιζε ό,τι μπορούσε. Ηταν το κοσμικό γεγονός της περιοχής', θυμάται.
Παράλληλα, όμως, είχαμε και το νυφοπάζαρο. 'Στον κεντρικό δρόμο ήταν τόσος ο κόσμος που άγγιζε ο ένας με τον άλλο. Παίζονταν οι ματιές ανάμεσα στις κοπελιές και τα κοπέλια και όποιος είχε ωραίο μάτι... εύρισκε και την καλή του. Βέβαια ήταν αυστηρή εποχή και δεν μπορούσες να μιλήσεις και εύκολα σε κοπελιά γιατί τότε... έπεφτε ράβδος από τους δικούς της', αναφέρει ο κ. Αντωνομανωλάκης.

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 23-04-2011