KritesOnLine
 

ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΒΟΥΚΟΛΙΕΣ

Κοσμοπλημμύρα στο παζάρι

 

Μεγάλη Παρασκευή... μεγάλη κοσμοπλημμύρα για άλλη μια χρονιά στις Βουκολιές. Η κωμόπολη ήταν και φέτος το επίκεντρο με το καθιερωμένο παζάρι, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.
Πάγκοι με τοπικά προϊόντα, με είδη ρουχισμού και υπόδησης, με τρόφιμα κάθε είδους, είδη δώρων αλλά και τραπέζια με νηστίσιμα ήταν απλωμένα σε όλο το μήκος και το πλάτος της κεντρικής πλατείας και στον κεντρικό δρόμο.
Μικροί και μεγάλοι, από τα Χανιά, άλλα μέρη της Κρήτης, επισκέπτες από την Αθήνα αλλά και ξένοι τουρίστες βρέθηκαν έστω και για λίγο ανάμεσα στο πολύβουο πλήθος προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους, να ανταλλάξουν 'χρόνια πολλά' και κουβέντες και να κάνουν το... παζάρι τους.
'Συμμετέχουμε κάθε χρόνο γιατί το παζάρι αυτό είναι πλέον θεσμός. Θέλουμε να δείξουμε και να προωθήσουμε τα κρητικά προϊόντα και τα τυροκομικά μας προϊόντα' ανέφερε ο κ. Κωστάκης, πρόεδρος  του Συλλόγου Τυροκόμων. Ο ίδιος επισημανε πως 'παρόλο που ο κόσμος ζορίζεται και υπάρχει και πρόβλημα οικονομικό, αναλογικά αγοράζει.   Ειδικά η γραβιέρα, που είναι αναγκαία για το τραπέζι και δεν λείπει από το Πάσχα προσπαθούμε με τις τιμές που  την δίνουμε να μην φεύγει από το τραπέζι'.
Λίγο πιο πέρα ένας μικρός πάγκος διαθέτει νηστίσιμα εδέσματα στο χέρι. 'Εχουμε μερίδα καλαμαράκια 5 ευρώ στη σακούλα και καλαμπόκι 2 ευρώ. Είναι νηστίσιμα και οι πελάτες τα προτιμάνε για αυτήν την ημέρα', αναφέρει ο κ. Σταύρος Μπερνιδάκης.
Την τιμητική τους έχουν και τα καθαρά αγροτικά προϊόντα. Ο Γιώργος από τα Σφακιά λέει ότι διατίθενται σε χαμηλές τιμές αλλά παρόλα αυτά οι πελάτες είναι λίγο διστακτικοί. 'Εχω σαλιγκάρι, το δουλεύω στα 5 ευρώ και είναι αγορασμένο στα 4,5 ευρώ, 1,10 την πατάτα Μαλίων και την αγόρασα 0,85. Το σταμναγκάθι που είναι αγορασμένο στα 2,80 το δίνω 3,50 ευρώ. Οι τιμές είναι πολύ καλές αλλά  υπάρχει μεγάλη κρίση, ο κόσμος κοιτάζει, βλέπει, θέλει να πάρει αλλά στο τέλος φεύγει', αναφέρει.

ΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥΣ
Καφενεία και καφετέριες, εστιατόρια και όχι μόνο έχουν στρώσει τραπέζια. Σερβίρονται κυρίως χοχλιοί, άφθονα λαχανικά αλλά και γαρίδες νηστίσιμα τα περισσότερα. Στα ποτήρια, κρασί, τσικουδιά αλλά και μπίρα.
'Είναι η τέταρτη χρονιά που ερχόμαστε με την παρέα μου και θα γίνουμε τάπα της μεθιάς', λέει ο Γιάννης Τσιχλάκης από τους Κάμπους. Μαζί με τους υπόλοιπους της παρέας πίνουν μπίρες και περνάνε καλά. 'Σήμερα δεν κάνουμε κράτει στο ποτό λένε, με εξαίρεση έναν ο οποίος και θα οδηγήσει για την επιστροφή.
Το έχουμε κάνει και εμείς θεσμό. Να μαζευόμαστε οι φίλοι να τρώμε τα νηστίσιμά μας και να πίνουμε τα κουπάκια μας', συμπληρώνει ο Μιχάλης Τσακίρης, που μαζί με τον φίλο του Νεκτάριο από το Πατελάρι συμμετέχουν στο παρεάκι.
Λίγο παραπέρα ο Νίκος και ο Γιώργος πίνουν το κρασάκι τους, ξανοίγουν τον κόσμο που πάει και έρχεται, χαιρετούν γνωστούς και φίλους, λένε τα δικά τους. 'Γι’ αυτό εξάλλου είναι το παζάρι των Βουκολιών. Γι’ αυτές τις μικρές καθημερινές απολαύσεις'.

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 23-04-2011