KritesOnLine
 

«ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»:«Πράξη ζωής ο εθελοντισμός»


«Ο εθελοντισμός είναι μια πολύ σημαντική έννοια και ιδιαίτερα στην εποχή που ζούμε ο ανιδιοτελής εθελοντισμός μπορεί να μας βοηθήσει να πάμε μπροστά».
Η υπεύθυνη της Οργάνωσης των Γιατρών του Κόσμου στα Χανιά, Ελευθερία Μουλουδάκη, μίλησε χθες για τη σημασία του εθελοντισμού στα παιδιά που βρέθηκαν στην Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Ενότητας Σούδας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσαν οι Παιδικές Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού.
Η κα Μουλουδάκη αναφέρθηκε στο έργο της Οργάνωσης και ιδιαίτερα του Γραφείου Χανίων που, μεταξύ άλλων, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονη ανθρωπιστική δράση στην Ουγκάντα αλλά και στην πόλη μας μέσα από το Πολυϊατρείο, που λειτουργεί στην οδό Μπουνιαλή και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε άπορους και ανασφάλιστους πολίτες.
«Ο εθελοντισμός για τους Γιατρούς του Κόσμου είναι μια πράξη ζωής και μια έννοια που την υπηρετούμε πιστά. Ο εθελοντισμός είναι ό,τι μπορεί ο καθένας να δώσει από τον ελεύθερο χρόνο του, όπου του ζητηθεί και μπορεί φυσικά να το κάνει. Είναι η ανιδιοτέλεια και είναι μια έννοια και μια πράξη η οποία καθοδηγεί τη ζωή μας», υπογράμμισε η κα Μουλουδάκη και πρόσθεσε ότι η έννοια του εθελοντισμού ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή αναδεικνύεται εξαιρετικά κρίσιμη.
Σε ό,τι αφορά τα οφέλη που αποκομίζει ένας εθελοντής η κα Μουλουδάκη επεσήμανε ότι «μέσα από τη συμμετοχή αλλάζει στάση ζωής και αλλάζει η σκέψη του για πάρα πολλά πράγματα».
«Αλλάζουν τα δεδομένα του, βοηθιέται και γίνεται καλύτερος άνθρωπος. Επίσης, να σας πω ότι βλέπω πάρα πολλούς εθελοντές οι οποίοι έχουν χρόνο και μέσα από τον εθελοντισμό θέλουν να ξεχάσουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή τους και αυτό τους δίνει μια ικανοποίηση», τόνισε η κα Μουλουδάκη.
Ερωτηθείσα για την κριτική που ασκείται ως προς τον εθελοντισμό με την έννοια ότι «αδρανοποιεί» τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες η κα Μουλουδάκη σημείωσε: «Αυτό είναι μια πραγματικότητα και τα αίτια μπορεί να είναι δύο. Είτε γιατί σε πολλά θέματα δεν έχουν τη δυνατότητα να πράξουν σωστά και γρήγορα και από την άλλη είναι ο εφησυχασμός που λέει ότι αφού υπάρχουν οι ΜΚΟ σαφώς έχουν ένα προφίλ διαφορετικό. Τώρα βέβαια τελευταία ζούμε και ένα άλλο φαινόμενο. Τη δημιουργία συνεργασιών των ΜΚΟ με τους κρατικούς θεσμικούς φορείς. Δεν είναι κακή αυτή η συνεργασία και στις μέρες που ζούμε πρέπει να υπάρχει συνεργασία σίγουρα αλλά πρέπει να είναι πάντα με διαφανείς τρόπους, κατοχυρωμένη και σε σωστές βάσεις».
Από την πλευρά της, η προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Χανίων, Βιβή Χουδαλάκη, τόνισε ότι μέσα από την παρουσίαση του έργου των Γιατρών του Κόσμου τα παιδιά που βρέθηκαν χθες στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τις Παιδικές - Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την αξία του εθελοντισμού και τη σημαντική προσφορά των εθελοντών.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είναι την ερχόμενη Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, θα μιλήσει στα παιδιά των Παιδικών Εφηβικών Βιβλιοθηκών του Δήμου ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κυριάκος Βασιλομανωλάκης με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών.
Να σημειώσουμε ότι για τους μαθητές και τις μαθήτριες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην εκδήλωση, οι υπεύθυνοι των σχολείων μπορούν να επικοινωνήσουν με τις Παιδικές και Εφηβικές Βιβλιοθήκες στα τηλέφωνα 2821341774 και 2821341221.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Συμμετοχή σε φεστιβάλ
Τη συμμετοχή του στο «Φεστιβάλ Εθελοντισμού χωρίς σύνορα» ανακοίνωσε το Δίκτυο Εθελοντισμού Κρήτης. Το φεστιβάλ θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου 2011 στο Αthens Hilton από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
Περιλαμβάνει:
• 40 εκθεσιακά περίπτερα ΜΚΟ που πρεσβεύουν όλο το φάσμα του εθελοντισμού,
• 21 ημερίδες, στρογγυλά τραπέζια και σεμινάρια για θέματα κοινωνίας πολιτών.
Το «Δίκτυο Εθελοντισμού Κρήτης» συμμετέχει με εκθεσιακό περίπτερο καθώς και στην κεντρική του εκδήλωση αφιερωμένη στο «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού - 2011» που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Τερψιχόρη C στις 8 το βράδυ με ομιλήτρια, μεταξύ άλλων, την κα Ειρήνη Χρυσογιάννη, αντεισαγγελέα εφετών Κρήτης και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του «Δικτύου Εθελοντισμού Κρήτης».
Χανιώτικα Νέα 06-12-2011