KritesOnLine
 

Προβολή της Κρητικής Διατροφής στις ΗΠΑ

 

Με τη συνεργασία φορέων όπως η Παγκρητική Ένωση Αμερικής και η Νομαρχία Ηρακλείου, προσωπικοτήτων, συγγραφέων, μαγείρων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια προβολής του Κρητικού Διατροφικού Προτύπου και των τοπικών προξόντων στη μεγάλη αγορά της Αμερικής. Δυο εντυπωσιακές δεξιώσεις, ομιλίες, επαφές, συνεντεύξεις τύπου και προβολές αποτέλεσαν το πρώτο βήμα αυτής της προσπάθειας ενώ παράλληλα προετοιμάζονται και άλλες συνεργασίες και προγραμματίζονται καινούργιες δραστηριότητες.

Η πρώτη δεξίωση δόθηκε στην επίσημη αίθουσα του Πανεπιστημίου του Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια, με τη συμμετοχή 300 προσωπικοτήτων της αμερικανικής κοινωνίας, δημοσιογράφων και επιφανών εκπροσώπων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Παγκρητικής Αμερικής κ. Μιχάλης Βεληβασάκης και ακολούθησε ο κρητικής καταγωγής Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Ντρέξελ κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης. Και οι δυο αναφέρθηκαν στην πρωτοτυπία μιας τέτοιας εκδήλωσης στο χώρο του Πανεπιστημίου και στην αναγκαιότητα να γίνει γνωστότερο το κρητικό διατροφικό πρότυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ως μια καινούργια ποιοτική πρόταση που μπορεί να διασφαλίσει καλύτερη υγεία.

Τόσον ο κ. Βεληβασάκης όσο και ο κ. Παπαδάκης δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν όλους όσοι είχαν συμβάλει στην επιτυχία της εκδήλωσης, και όλως ιδιαιτέρως τη Νομάρχη Ηρακλείου και τους ειδικούς που είχαν ταξιδέψει από την Κρήτη για να προσφέρουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους.

Στη συνέχεια η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοινα-ράκη συνέδεσε την παραδοσιακή διατροφή των Κρητικών με την τοπική παραγωγή αναπτύσσοντας ένα σκεπτικό ανάδειξης των βασικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προξόντων, όπως είναι το ελαιόλαδο, το κρασί, το παξιμάδι, τα τυριά, το μέλι, τα βότανα και τα κηπευτικά της Κρήτης. Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι Νίκος και Μαρία Ψιλάκη που ανέλυσαν τις διαφορές ανάμεσα στην αποκαλούμενη «μεσογειακή» και την κρητική διατροφή.

Παρουσίασαν ειδικές στατιστικές, σύγχρονες μελέτες και αποτελέσματα ερευνών από διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους που καταδεικνύουν την ιδιαιτερότητα της κρητικής διατροφής την οποία διαχώρισαν σαφώς από τον γενικευτικό και άδικο για την Κρήτη όρο «μεσογειακή διατροφή». Ακολούθησε δείπνο με εντυπωσιακή αφθονία κρητικών γεύσεων, το οποίο είχε προετοιμάσει στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου ομάδα κρητικών μαγείρων με επικεφαλής τον κ. Θόδωρο Καλαθάκη (στην ομάδα συμμετείχαν οι Κατερίνα Καλαθάκη, Μαρία Δρεττάκη και Σίμος Συμεωνίδης).

Σε κάθε προσκεκλημένο η Νομαρχία Ηρακλείου προσέφερε καλαίσθητο έντυπο 24 σελίδων με λεπτομερή στοιχεία που καταδεικνύουν την αξία της κρητικής διατροφής. Το έντυπο αυτό είχε συντάξει και επιμεληθεί (αφιλοκερδώς) το ζεύγος Ψιλάκη. Τα παρατεταμένα χειροκροτήματα και οι ενθουσιώδεις κριτικές για την ποιότητα τόσο των εδεσμάτων όσο και της όλης εκδήλωσης επισφράγισαν μια από τις πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει από πλευράς Κρήτης στην αμερικάνικη κοινωνία. Ιδιαίτερα κολακευτικά ήταν τα λόγια του Προέδρου του Πανεπιστημίου κ. Παπαδάκη, ο οποίος χαρακτήρισε την εκδήλωση ως πολιτιστικό γεγονός μεγάλης εμβέλειας. Η δεύτερη δεξίωση δόθηκε στη Νέα Υόρκη, στο Στέιτεν Άιλαντ, παρουσία δημοσιογράφων από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και Κρητικών της Αμερικής.

Πριν από τη δεξίωση ο Πρόεδρος της Παγκρητικής κ. Μανόλης Βεληβασάκης, η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη, οι κ.κ. Νίκος και Μαρία Ψιλάκη, Θόδωρος Καλαθάκης και Τάκης Ψαράκης (υπεύθυνος πολιτιστικών της Παγκρητικής) έδωσαν συνέντευξη τύπου στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναλύοντας τους στόχους αυτών των εκδηλώσεων. Τονίστηκαν κυρίως οι ιδιαιτερότητες που καθιέρωσαν το κρητικό διατροφικό πρότυπο ως υπόδειγμα υγιεινής διατροφής και έγιναν εκτενείς αναφορές στα προξόντα του νησιού.

ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ- ΜΑΪΟΣ 2007