KritesOnLine
 
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: 14/05/07
Η άγνοια φέρνει την... απόρριψη
Eπιφυλακτικοί απέναντι στα βιολογικά προϊόντα εμφανίζονται οι Έλληνες γονείς,
με βασική αιτία την άγνοια, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία έρευνας ομάδας νοσηλευτών της Παιδιατρικής Kλινικής του Γενικού Κρατικού Nίκαιας.
Από την πλευρά των βιοκαλλιεργητών του Νομού Χανίων αυτό που επισημαίνεται είναι η ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών για τη διατροφική και περιβαλλοντική αξία των βιολογικών προϊόντων, αλλά και των εγγυήσεων που προσφέρει η διαδικασία πιστοποίησής τους.
 Η έρευνα έγινε με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου των απόψεων των γονέων. Συνολικά ρωτήθηκαν οι γονείς 972 παιδιών ηλικίας 6-12 ετών (48,6% αγόρια, 51,4% κορίτσια), που ζουν σε αστική περιοχή, σε σχέση με τα βιολογικά τρόφιμα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, μεταξύ άλλων, ότι:
- Tακτικά αγοράζει βιολογικά τρόφιμα μόνο το 18,6% των γονέων. Σαν λόγους μη αγοράς επικαλούνται στο 44,1% ότι είναι δύσκολο να βεβαιωθούν ότι είναι βιολογικά, στο 14,9% δυσκολία στην ανεύρεσή τους, στο 9% ότι είναι ακριβότερα και στο 7,4% ότι δεν νομίζουν ότι πλεονεκτούν.
- Aπό τα βιολογικά τρόφιμα συχνότερα αγοράζουν φρούτα 77,8%, λαχανικά 67%, κρέατα 45,9%, αυγά 37,6%, όσπρια 37,1%, γαλακτοκομικά 36,1%, ζυμαρικά 35,1%.
- Tο 32,9% των γονέων, πιστεύει ότι τα βιολογικά προϊόντα δεν έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, το 53,1% ότι το κόστος τους είναι αρκετά υψηλό γι’ αυτά που προσφέρουν και το 27% ότι είναι κυρίως για τα παιδιά. Tο 78,2% αποδέχεται τη χρήση λιπασμάτων - φυτοφαρμάκων όταν γίνεται με μέτρο. Με βάση τα παραπάνω οι ερευνητές Ευδοξία Τασιοπούλου, Διονύσιος Καρακαΐδος, Γιώργος Καφαλίδης, Όλγα Μοδινού, Φρατζέσκα Παλαιοκρασά και Χρήστος Καρής: “Tα βιολογικά τρόφιμα φαίνεται ότι στη χώρα μας δεν έχουν μεγάλη αποδοχή ανάμεσα στους γονείς που δεν έχουν πεισθεί για τα πλεονεκτήματά τους. Eυθύνη όλων μας, ιδίως των επαγγελματιών υγείας, για ενημέρωση της κοινότητας και συνέχιση της προσπάθειας επίτευξης του αυτονόητου, κάποτε όλα τα τρόφιμα να είναι οικολογικά”.
ΟΙ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
“Τα προϊόντα που έχουν τη σφραγίδα του βιολογικού δεν μπορεί να μην είναι βιολογικά. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι η διαδικασία πιστοποίησης των προϊόντων είναι πολύ αυστηρή. Το χωράφι του πρέπει να περάσει μια σειρά ελέγχων, το ίδιο και το προϊόν που τυποποιείται. Νομίζω ότι το σύστημα πιστοποίησης είναι αξιόπιστο, στην Ελλάδα τουλάχιστον, και οι καταναλωτές μπορούν να είναι ήσυχοι” υπογραμμίζει ο κ. Βαγγέλης Κουτούπης, πρόεδρος του συνεταιρισμού βιοκαλλιεργητών Χανίων, που πρόσφατα συστάθηκε και έχει ήδη αναπτύξει σημαντική δράση.
Αυτό που αναφέρουν οι βιοκαλλιεργητές στους γονείς αλλά και σε κάθε πολίτη είναι ότι το προϊόν που έχει τη σφραγίδα του βιολογικού, “είναι σίγουρα βιολογικό. Μπορεί να υπάρχει κάποια επιμόλυνση από τα υπόγεια νερά, αλλά και από τις γειτονικές καλλιέργειες. Αλλά ακόμα και αυτά τα τρόφιμα σε σύγκριση με τα συμβατικά είναι πολύ πιο υγιεινά, απέχουν πάρα πολύ σε ποιότητα. Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι ότι το βιολογικό προϊόν δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι είναι υγιεινό. Πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα ότι είναι φιλικό στο περιβάλλον, η παραγωγή του δεν επιβαρύνει τον φυσικό μας πλούτο και αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο”.
Αναφορικά με το κόστος των βιολογικών προϊόντων, οι παργωγοί εκτιμούν ότι “το κόστος έχει να κάνει με την κατανάλωση. Όσο αυξάνεται η κατανάλωση πέφτει και το κόστος”.


Καλύτερη ενημέρωση...
“Αυτή τη στιγμή  πολλοί έμποροι και διακινητές που έχουν ως στόχο το μεγάλο κέρδος, αν θεωρήσουν ότι δεν θα έχουν πολύ μεγάλη απόδοση αν ανεβάσουν τα βιολογικά προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων, δεν το κάνουν. Προτιμούν τα συμβατικά, γι’ αυτό και μεγάλο μέρος του κόσμου δεν γνωρίζει ούτε την αξία, ούτε τη σημασία των βιολογικών προϊόντων” τονίζει ο κ. Γιώργος Δημητριάδης, βιοκαλλιεργητής από τον Άστρικα Κολυμβαρίου.
Ο ίδιος αισιοδοξεί πως η ανάπτυξη της τεχνολογίας και του internet, θα οδηγήσει στην απ’ ευθείας διακίνηση των προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή, κάτι που θα ήταν και το ιδανικό. Επίσης επισημαίνει την ανάγκη της καλύτερης ενημέρωσης του καταναλωτή πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των βιολογικών.

.XANIVTIKA NEA - 14 ΜΑΪΟΥ 2007