Στείλτε αυτό το site σε ένα φίλο Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Easy Read !

Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ

 

Επιθυμούμε να προυσιάσουμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την σημαντική δράση μας η οποία προάγει τον ελληνικό πολιτισμό.

 

Στην συγκεκριμένη περιοδεία συνεργαζόμαστε με πολιτιστικούς φορείς - συλλόγους - σχολές χορού - χορευτικές ομάδες οι οποίοι επιθυμούν τα μέλη τους να εντρυφήσουν στην τέχνη και ιστορία του κρητικού χορού.

 

Διδάσκει ο ερευνητής - δάσκαλος κρητικών χορών Γιάννης Μεγαλακάκης.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
ΑΘΗΝΑ  - Πέμπτη 18 Ιουνίου [ Πληροφορίες : 210 5323900 ]
ΛΟΥΤΡΑΚΙ - Δευτέρα 22 Ιουνίου [ Πληροφορίες : 6971870962 ]
ΛΑΡΙΣΑ - Τετάρτη 24 Ιουνίου [ Πληροφορίες  : 6973713737 ]
ΦΛΩΡΙΝΑ (Αμύνταιο) - Παρασκευή 26 Ιουνίου [ Πληροφορίες : 6988391970]
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ - Σάββατο 27 & Κυριακή 28 Ιουνίου [ Πληροφορίες  : 6973057152]
ΕΔΕΣΣΑ - Δευτέρα 29 Ιουνίου [ Πληροφορίες : 6973217957]

ΑΡΙΔΑΙΑ - Τρίτη 30 Ιουνίου [ Πληροφορίες : 6937101218 ]

 

Εδώ και πολλά χρόνια,ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο για να ανεβάσουμε το επίπεδο στην κρητική χορευτική έκφραση.
Και το φετινό Καλοκαίρι 2015 ,θα πραγματοποιήσουμε Σεμινάρια Κρητικών Χορών σε πολλές πόλεις της Ελλάδας στα οποία ο μαθητής - ενδιαφερόμενος θα διδαχτεί σε υψηλό επίπεδο χορούς από ολόκληρη την Κρήτη,αυτοσχεδιασμούς - φιγούρες,θα γνωρίσει την κρητική παραδοσιακή μουσική,τους καλλιτέχνες,την μαντινάδα,τα μουσικά όργανα και το σημαντικότερο θα μάθει να εκφράζει την ψυχή του μέσα από τον χορό.

Πρέπει το οργανωμένο κράτος να ενσκύψει σε αυτή την προσπάθεια, της προώθησης του πολιτιστικού μας πλούτου. Το φολκλόρ και η κακή αισθητική, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της τέχνης. Για μας ο χορός είναι τρόπος να εκφραζόμαστε. Το μουσειακό κομμάτι και η επιφανειακή- τουριστική απόδοσή του δεν μας αφορά. 

 

ΟΡΑΜΑ - ΠΡΟΤΑΣΗ - ΣΤΟΧΟΙ
Όραμά μας είναι να διαδώσουμε και να προβάλλουμε την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η μεθοδολογία μας στα σεμινάρια έχει στόχο την ουσιαστική προσέγγιση της έννοιας της παράδοσης σε πολλές πτυχές της.Στον χορό πρώτα από όλα,την φιλοσοφία του κρητικού χορού,την μουσική,τον στίχο,τους καλλιτέχνες,την ιστορία και πολλά άλλα.
Διδάσκουμε πάνω από 20 κρητικούς χορούς που καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Κρήτη,πολλές παραλλαγές των χορών,πολλές φιγούρες και αυτοσχεδιασμούς και τον τρόπο δημιουργίας αυτοσχεδιασμών.
Δίνουμε στον μαθητή μία κατεύθυνση η οποία θα τον βοηθήσει να κατανοήσει την ουσία της έκφρασης του κρητικού χορού και της μουσικής και ανάλογα το ταλέντο και την προσωπική του προσπάθεια θα εξελιχθεί.
Στο σεμινάριο ο χορευτής, θα καταλάβει καταρχήν τον λόγο που εμείς ασχολούμαστε με τόσο πάθος με την κρητική χορευτική έκφραση,θα διδαχθεί χορούς οι οποίοι έχουν προκύψει μετά από επιτόπια καταγραφή και έρευνα.Άρα θα έρθει σε επαφή με την αλήθεια και την ουσία που κρύβουν οι κρητικοί χοροί.
Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι προς εκπαίδευση μπορεί να είναι:
α. μαθητές κάθε ηλικίας - εθνικότητας - χορευτικού επιπέδου κρητικών χορών, αλλά και με γνώσεις (σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο) σε άλλα είδη χορού.
β. χοροδιδασκάλους με γνώσεις και εξειδίκευση σε οποιοδήποτε είδος χορού ή χορών (ελληνικών, ευρωπαϊκών, latin, και οποιοδήποτε άλλων). Στόχος μου είναι η δημιουργία καταρτισμένων και εμπνευσμένων χοροδιδασκάλων οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν στις χώρες διαμονής τους. Τελικός σκοπός είναι η αναβάθμιση και της τέχνης του κρητικού χορού σε παγκόσμιο επίπεδο.


Με εκτίμηση,
Γιάννης Μεγαλακάκης
Ερευνητής - Δάσκαλος Κρητικών Χορών
gmegal@hotmail.com
6971870962
www.megalakakis.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗΣ
Kατάγεται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο.
 Το 1994 ξεκίνησε να διδάσκει κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς. Πραγματοποιεί επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης. Όραμα ζωής του ίδιου και του αδερφού του Γιώργου είναι να αναδείξουν και να διαδώσουν την φιλοσοφία, την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού.
Το 1997 χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το 1998 ιδρύει μαζί με το δίδυμο αδερφό του Γιώργο, την "Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών".
Το 2002 συμμετέχει με την χορευτική του ομάδα σε μία μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη στο θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα.
Το 2004 χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Το 2006 κυκλοφορεί την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη» σε μορφή DVD και CD από την παράσταση την οποία παρουσίασε στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2005.
Τον Νοέμβριο του 2006 ιδρύει στην Αθήνα, το Κέντρο Έρευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού.
Το καλοκαίρι του 2006 εμπνέει τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO.
Τον Ιούνιο του 2008 χορεύει στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2008 στην Σαραγόσα της Ισπανίας.Μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός συναντήθηκε επί σκηνής με το ισπανικό flamenco.
Τον Ιανουάριο του 2010 κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο ''Χορογράφοντας''.
Το 2011 παρουσιάζει στο Ευγενίδειο Ίδρυμα-Πλανητάριο την ταινία-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη».
Την τηλεοπτική περίοδο 2010 - 2011, αναλαμβάνει την διδασκαλία κρητικών χορών στους πρωταγωνιστές της σειράς:' 'Το νησί'' η οποία είναι μεταφορά του μπέστ σέλερ της Βικτόρια Χίσλοπ.
Την άνοιξη του 2012 παρουσιάζει την παράσταση "Φτάσε όπου δεν μπορείς" στο θέατρο ΠΚ στην Αθήνα στην οποία επίλεκτοι χορευτές της Ομάδας των αδερφών Μεγαλακάκη σύμπραξαν με δημοφιλείς στο είδος τους μουσικούς και χορευτές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Τον Φεβρουάριο του 2013 παρουσιάζει μαζί με τον Ψαραντώνη και μία πολυμελή χορευτική Ομάδα μία σπάνια μουσικοχορευτική παράσταση στο θέατρο Badminton στην Αθήνα.
Τον Ιούλιο του 2013 μαζί με επίλεκτους χορευτές της Ομάδας του συνεργάζεται με τον σπουδαίο Σεβιλιάνο χορευτή του flamenco Oscar De Los Reyes και παρουσιάζουν μία μοναδική χορευτική παράσταση στα Ανώγεια της Κρήτης.

Τον Μάρτιο του 2015 μαζί με τους επίλεκτους χορευτές της Ομάδας του παρουσίασαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα την χοροθεατρική παράσταση " Ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη εν χορώ & οργάνοις" σε σκηνοθεσία & ερμηνεία του Βασίλη Βασιλάκη.Συμμετείχαν φιλικά οι Γεωργία Νταγάκη και η Καλλιόπη Βέττα.
Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 100 σεμινάρια κρητικών χορών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού.
Έχει συνεργαστεί σε παραστάσεις με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής.
Πολλά άρθρα του σχετικά με την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.